Посета Сајму књига 2018.године

Посета Сајму књига 2018.године

Дана 27.10.2018.године посетили смо са ученицима 63. Сајам књига са слоганом „Радост читања“.

Пре Сајма обишли смо Смедеревску тврђаву, која је најстарија и највећа средњевековна тврђава. Тврђаву је подигао деспот Србије Ђурађ Бранковић на ушћу реке   Језаве у Дунав у другој четвртини XV века. Тврђава заузима површину близу 11 ха и облика је разнокраког троугла, у чијем је северном темену смештен мањи равнокраки троугао, који формира Мали град, док остатак тврђаве чини Велики град. Тврђава је опкољена рекама Дунавом и Језавом а са југа вештачким шанцем који их повезује, тако да је по свом типу класична водена тврђава.

Након обиласка Смедеревске тврђаве упутили смо се у музеј Николе Тесле. Музеј има сталну поставку и у једном делу је посвећен животу и раду Николе Тесле, а у другом је представљен развој науке о електрицитету и магнетизму. Ипак најзанимљивији део је са радним моделима Теслиних изума: трансфоматор, теледириговани брод и Теслино Колумбово јаје чији нам је рад демонстрирао водич музеја. Ученици су у исто време били одушевљени и изненађени када су у њиховим рукама засијале неонске цеви при демонстрирању рада Теслиног трансформатора.

Након овако дивних и фасцинантних искустава, погледа са Смедеревске тврђаве, њене историје као и експеримената у којима су учествовали ученици, упутили смо се на Сајам књига. Ученици су имали слободно време за обилазак штандова и куповину књига, по сопственом избору.

 

 

 

Next PostRead more articles