You are currently viewing 1. ДЕЦЕМБАР – СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ АИДС-а

1. ДЕЦЕМБАР – СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ АИДС-а

  • Post category:Он-лајн

Сваке године 1. децембра у свету се обележава Дан борбе против АИДС-а, у знак подршке свим људима који живе са ХИВ-ом и у знак сећања на све оне који су живот изгубили због ове болести.

Главни фактори ризика за настанак ХИВ инфекције су незаштићени полни односи и друге полно преносиве болести, употреба нестерилног прибора при интравенском инјектирању дрога, путем трансфузије заражене крви или деривата крви, медицинским и естетским процедурама – пирсинг, тетоваже.

1. децембар је у Календару здравља обележен као Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а, и има за циљ да различитим активностима подстакне друштво у целини на превенцију ризичних понашања и да допринос борби за остварење једног од глобалних циљева – смањење оболевања од ХИВ инфекције.

Пут превенције и заштите од ове болести свакако је боља информисаност и подизање свести међу младима о свим облицима ризичног понашања које може довести до заражавања ХИВ-ом. У томе важну улогу, између осталих, имају и васпитачи у Дому ученика, који  кроз свој васпитни рад, креативне радионице и разговоре са ученицима утичу на спречавање ризичног понашања и окретање здравом начину живота.

Више информација о овом важном датуму и статистичким подацима у Србији и свету на линку http://www.batut.org.rs/index.php?content=2145