Време проведено у Дому за све ученике је значајан период у њиховом животу, период њиховог образовања и узбудљиви процес одрастања, интензивне изградње њихове личности и компетентности. Свесни ове чињенице у Дому се посебна пажња посвећује Програму васпитног рада. Садржај Програма васпитног рада је усмерен ка помоћи ученику у успешном савладавању школских обавеза, развијању личне компетентности, проширивању знања и изградњи личности ученика како би се што успешније и креативније укључили у живот и постали успешни чланови друштва.

Сваки ученик је јединствено профилисан и различит од других. Основни задатак наших васпитача је да на најбољи начин препознају ту јединственост и да се кроз стварање материјалних услова та јединственост и таленат претворе у способност која ће се на крају радом материјализовати у квалитет и наградити.

Успешни резултати ученика су наш циљ јер представљају темељ њихове будућности и будућности нашег друштва. У остваривању овог нашег циља осим Програма васпитног рада значајну помоћ остварујемо и кроз сарадњу са институцијама и установама на територији наше општине.

Секције у Дому:

– Култура и уметност

Драмско – рецитаторска секција окупља ученике заљубљенике у позоришну уметност. У секцији учествују десет ученика. Све активности које су предвиђенe реализују се годишњим Програмом рада.

Фолклорна секција је оформљена због великог интересовања ученика и жеље да се свестраније афирмише креативни рад у Дому. У секцији учествују дванаест ученика. Стручну помоћ задуженом педагогу пружа КУД „АЛЕКСИНАЦ“ из Алексинца.

Секција рукотворина окупља ученике који своје слободно време користе на креативан начин израдом предмета од папира (декупаж техника, оригами…)

– Информатика

Сврха информатичке секције је да ученици прошире своје информатичко знање и да науче нешто више него на часовима информатике у школи. Ученицима су на располагању десет рачунара које могу да користе за своје слободне активности и за активности везане за школу као и помоћ васпитача (информатичара) при изради семинарских, матурских радова и презентација.

– Спорт и рекреација

У спортској секцији заступљени су следећи спортови: мали фудбал, стони тенис, стрељаштво и шах. Преко 30 ученика учествује у секцији и то: мали фудбал – 10 ученика, стони тенис – 6 ученика, стрељаштво 4 ученика и шах – 15 ученика.

У циљу јачања другарства и спортског духа, Дом учествује на регионалном и републичком такмичењу Домова ученика средњих школа – „Домијади“ у разним дисциплинама из области спорта и културно-уметничког стваралаштва.[huge_it_gallery id=“5″]

.