You are currently viewing Посета Сајму књига 2018.године

Посета Сајму књига 2018.године

Дана 27.10.2018.године посетили смо са ученицима 63. Сајам књига са слоганом „Радост читања“.

Пре Сајма обишли смо Смедеревску тврђаву, која је најстарија и највећа средњевековна тврђава. Тврђаву је подигао деспот Србије Ђурађ Бранковић на ушћу реке   Језаве у Дунав у другој четвртини XV века. Тврђава заузима површину близу 11 ха и облика је разнокраког троугла, у чијем је северном темену смештен мањи равнокраки троугао, који формира Мали град, док остатак тврђаве чини Велики град. Тврђава је опкољена рекама Дунавом и Језавом а са југа вештачким шанцем који их повезује, тако да је по свом типу класична водена тврђава.

Након обиласка Смедеревске тврђаве упутили смо се у музеј Николе Тесле. Музеј има сталну поставку и у једном делу је посвећен животу и раду Николе Тесле, а у другом је представљен развој науке о електрицитету и магнетизму. Ипак најзанимљивији део је са радним моделима Теслиних изума: трансфоматор, теледириговани брод и Теслино Колумбово јаје чији нам је рад демонстрирао водич музеја. Ученици су у исто време били одушевљени и изненађени када су у њиховим рукама засијале неонске цеви при демонстрирању рада Теслиног трансформатора.

Након овако дивних и фасцинантних искустава, погледа са Смедеревске тврђаве, њене историје као и експеримената у којима су учествовали ученици, упутили смо се на Сајам књига. Ученици су имали слободно време за обилазак штандова и куповину књига, по сопственом избору.