You are currently viewing Пронађи ме – почиње да ради систем за хитно обавештавање о несталој деци

Пронађи ме – почиње да ради систем за хитно обавештавање о несталој деци

  • Post category:Вести

Србија је добила систем за хитно обавештавање јавности, који треба да помогне у проналажењу нестале деце, осам година након што је покренута иницијатива за његово увођење.

Систем Пронађи ме настао је по узору на Амбер алерт, амерички систем за проналажење деце, који постоји од 1996. године, а слични системи уведени су у многим земљама, и према статистици ефикасни су и у 90 одсто случајева.

Према подацима Фондације “Тијана Јурић” , у Србији се годишње пријави нестанак између 1.300 и 1.500 деце. Али није у свим случајевима реч о отмици, већ су узроци нестанака различити, па се у већини случајева дешава да дете самоиницијативно побегне од куће или установе у којој борави.

На успостављању система сарађују Министарство унутрашњих послова, Министарство информација и телекомуникација и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Како ће функционисати овај систем у Србији?      

Нестанак малолетника пријављују родитељи или старатељи, а одлуку о активирању система доноси Министарство унутрашњих послова.

Систем неће бити активиран за свако дете чији је нестанак пријављен, већ само када постоји сумња да је жртва кривичног дела.

Неће бити активиран ни ако се процени да објављивање информација о детету може да угрози сигурност детета и омете рад полиције.

Обавезно ће бити активиран у случајевима нестанка деце до седам година, као и деце са сметњама у развоју до 18 година.

У случају активирања система о нестанку малолетног детета, грађани ће бити обавештени СМС поруком, прекидом телевизијских и радио емисија, обавештењима на ауто-путевима, аеродромским, аутобуским и железничким станицама.

Уколико имају информације о детету, грађани могу да их дојаве полицији на број 192.

  • Обавезе медија

Када се систем активира, медији су у обавези да прекину телевизијске и радио емисије, како би пренели саопштење полиције.

У првих 24 сата од активације, биће у обавези да исто саопштење емитују на сваких пола сата, а потом сваког сата у наредних 48 сати.

После проналажења детета, али и ако оно не буде пронађено за 48 сати, медији су у обавези да обришу све информације о детету које су до тада емитовали, кажу из МУП.

Више информација на линку.