You are currently viewing „Болести зависности“ – како спречити, како лечити

„Болести зависности“ – како спречити, како лечити

Које су најраспрострањеније дроге, које штетне последице изазива употреба наркотичких средстава и како поступити уколико дођу у контакт са овим супстанцама – одговоре на ова питања могли су да чују ученици који бораве у Дому ученика „Младост“ на едукативном предавању под називом „Болести зависност“.  Предавање је одржала докторка алексиначког Дома здравља, Сузана Николић, у сарадњи са локалним Црвеним крстом, а ученици су, осим о наркоманији и најпознатијим психоактивним супстанцама (марихуана, хероин, кокаин, амфетамин), слушали и о штетним последицама пушења дувана и конзумирања алкохола, поготово у њиховом узрасту када органи нису још формирани.

Ученици су добили савет како да се понашају и где да потраже помоћ aкo им неко понуди дрогу, како да се изборе уколико осећају притисак друштва да је пробају, а разбијене су и бројне предрасуде попут оне „сви млади користе дрогу“ или „сви моји другови су пробали, па што не бих и ја“.  Докторка Николић је указала да је да до употребе дроге често води пушење цигарета са којима млади лако долазе у контакт.  Излечење од болести зависности је могуће, додала је докторка, али је дуготрајно и зависи од саме воље пацијента.

За крај предавања речено је да се оваквом проблему обавезно разговара са родитељима, а уколико је потребно и са школским психологом, педагогом, као и са васпитачима у Дому.