You are currently viewing У посети Сомбору и Апатину

У посети Сомбору и Апатину

Дана 24.05.2019.године кренули смо на наградну екскурзију, која је организована за ученике-учеснике домијаде као и одличне ученике нашег Дома .На пут је пошло 27 ученика, три васпитача и стручни сарадник педагог. Прво смо посетили Торањ на Авали, ремек дело светске архитектуре и најлепши симбол престонице Србије. Његове три витке ноге симболизују српски троножац, висине 202,87 м са челичном антеном. Ту у близини торња се налази монументални маузолеј Незнаном јунаку, палом ратнику из Првог светског рата. Творац овог споменика је хрватски и југословенски вајар Иван Мештровић Подигнут је 1938. године.

Након обиласка упутили смо се у Дом ученика средњих школа Сомбор, где смо стигли око 14:00 часова. Уз добродошлицу директора Драгана Додића, као и осталих запослених сместили смо се у дом, а затим отишли на ручак. Након ручка са ученицима смо кренули у обилазак града. Повечерје је било у 23:00 сати и сви ученици су били у својим спаваонама.

 

У суботу, после доручка око 09:00 сати кренули смо, у пратњи шефа васпитне службе Јасмине, у обилазак културних знаменитости града Сомбора. Прво смо посетили зграду Бачко-Бодрошке Жупаније. У здању Жупаније, данас је седиште скупштине града, градске управе и државних институција. У великој, свечаној сали жупанијске скупштине 1898, постављена је импозантна слика Ференца Ајзенхута „Битка код Сенте“ насликана уљаном техником на једноделном платну величине 7×4 метра у богатом позлаћеном раму. Затим смо посетили Народно позориште и Градски музеј.

Након ручка, у 14:00 часова кренули смо пут Апатина.Тамо нас је дочекао директор Дома и техничке школе, Петар Поповић са својим васпитачима и водичем. Посетили  смо дом и кренули у обилазак града. Прво смо отишли до Међународне марине у Апатину и бродоградилишта, чији је капацитет око 400 пловила. У склопу Марине изграђена је модерна бензинска пумпа са првим покретним објектом у Србији за трансфер и танковање пловила горивом — директно на води. Марину, као заштитни знак краси бронзана скулптура Богиње Нике са Андејевим крстом у једној руци и стилизованим крилом уместо друге руке.

 

Након тога посетили смо градску кућу, Католичку цркву, испред које је засађено Трново дрво  донешено из Јерусалима 1795. године. Апатинску пивару, која је изграђена 1756.год. као „Царска пивара“ а данас је један од највећих снабдевача и пројзвођача пива. Водич нам је све време показивао и објашњавао како је текао развојграда, током историје, од свог постанка па све до данас. Следећа станица наше екскурзије био је Православни храм на Дунаву који се налази на самом шеталишту. Овај велелепни храм изграђен је у духу старе српске традиције и чувеног српско-византијског стила. На самој обали Дунава постављена је скулптура Сиве Чапље, висока 8 м, која представља симбол природе, али и светионик поред пристана за бродове. Захвалили смо се директору Петру, на овако лепом гостопримству и обиласку прелепог града, и кренули назад у дом. Дом у Апатину и Сомбору се веома допао нашим ученицима, спаваоне су двокреветне, свака са сопственим купатилом, ТВ салом, а нарочито су били одушевљени заједничком просторијом за учење.

Након вечере ученици су имали организовану журку, у просторијама Дома, са ученицима из Нишког и Сомборског Дома. Домаћини су се потрудили да децу својим музиком забавља професионални ди-џеј.  Дружење је, по речима ученика било феноменално и незаборавно. Након повечерја, сви смо пуни лепих утисака отишли на одмор.

У недељу, након доручка, уз испраћај директора Драгана и особља Дома, кренули смо кући. Наградна екскурзија ће остати свима у сећању по обиласку многих знаменитости наше земље као и лепом дружењу са ученицима из других домова. Све је протекло у најбољем реду, кући смо се вратили уморни и пуни лепих утисака.

Када су се после неколико дана утисци слегли, размениле гомиле порука и фоткица, схватили смо да смо тог викенда стекли драге пријатеље које ћемо радо угостити у нашем Дому.