You are currently viewing Ученици Дома „Младост“ акцијом поручили: Кажемо НЕ пороцима!

Ученици Дома „Младост“ акцијом поручили: Кажемо НЕ пороцима!

Новембар је месец борбе против болести зависности, а колико је важно говорити о овој теми међу младима, указали су нам ученици Дома „Младост“. У склопу креативних активности у Дому (колико нам тренутне околности дозвољавају) они су израдили пано којим су подсетили на најважније чињенице о наркоманији, алкохолизму, пушењу, али и о све чешћој зависности од интернета. Иницијатива за подизање свести о проблему зависности међу младима потекла је од васпитача Дома, будући да су здрави стилови живота и борба против свих видова зависности једна од најважних тема Програма васпитног рада васпитача.

Ученици су у склопу акције која је била показног типа попуњавали анкету и изнели своје мишљење о распрострањености и борби против болести зависности, а такође су им подељени су и флајери са корисним информацијама о очувању здравља.

Резултати анкете у Дому „Младост“: Пушење највећи порок међу средњошколцима – прва цигарета већ са 15 година

Поводом обележавања месеца борбе против болести зависности, ученици који бораве у Дому ученика „Младост“ попуњавали су анонимну анкету на тему најраспрострањенијих порока међу младима. Анкета је садржала 5 питања, а попунило ју је 35 ученика.

Циљ анкете био је чути мишљење ученика о томе који су најраспрострањенији облици зависности, колика је свест младих о њиховој штетности, као и томе како сузбити све чешћу употребу штетних супстанци и вратити се здравом начину живота.

На питање који су пороци у највећој мери заступљени међу ученицима средњих школа у Алексинцу, 65% анкетираних одговорило је да су то цигарете, 11% да је то алкохол, а 8% је написало да су то психоактивне супстанце.

На питање са колико година се први пут проба тако нешто, највећи број анкетираних (22%) рекао је да је то узраст од 15 година, а 20% њих оценило је да се се то догодило пре 14. године.

Шта младе наводи да конзумирају штетне супстанце – 62% испитаника рекло је да је то друштво, а 25% навело је да је разлог радозналост или досада.

На питање да ли су млади  довољно упознати са штетношћу супстанци које изазивају зависност, 68% испитаника одговорило је да млади нису довољно свесни, док је 31% ученика мисли да млади јесу свесни штетности ових супстанци, али да ту чињеницу игноришу.

Који је најефикаснији начин борбе против употребе штетних супстанци код младих – 57% анкетираних рекло је да су то што чешћи разговори са родитељима, наставницима и стручним лицима, 31% ученика је заокружио да су то стручна предавања, радионице, трибине, а 20% сматра да су најефикикасније мере – казне.

Управо одговори на последње питање анкете указују нам на то који је пут борбе против болести зависности код младих. У складу са Програмом васпитног рада, као и кроз креативне радионице и стручна предавања са ученицима ће се чешће и у свакој прилици разговарати о овом проблему, како би се што пре решили штетних навика и очували своје здравље.